Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Każdy, kto spędził w kuchni czas na gotowaniu choć raz wie, że dodatek przypraw sprawia, że każda potrawa zyskuje wielowymiarowy, głęboki smak. Dzięki przyprawom dania zyskują często nieoczywisty smak, zaskakują i intrygują. Jedną z bardziej aromatycznych i nieprzewidywalnych przypraw jest pieprz kolorowy. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu barwnych ziarenek zielonego, białego, czerwonego i czarnego pieprzu. Pieprz kolorowy dzięki tej niepowtarzalnej mieszaninie różnokolorowych ziarenek charakteryzuje się bardzo bogatym wachlarzem smaków, zaskakującym, lekko pikantnym, ale świeżym i wyrazistym. Pieprz kolorowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – doskonale sprawdza się do wielu potraw – można dodawać go wszędzie tam, gdzie dodawany jest każdy ze składników pieprzu kolorowego. Polecamy jego dodatek do sałatek, zup, marynat, dań jednogarnkowych, zapiekanek, rosołu, do przetworów, jego szczypta może także zaskoczyć jako zwieńczenie czekoladowych deserów.
PIEPRZ KOLOROWY ROZŁOŻONY NA CZYNNIKI PIERWSZE
Nie dla każdego wiadoma jest informacja, że pieprz biały, zielony i czarny to w zasadzie ta sama roślina, jednak ziarenka pozyskiwane i przygotowane są przed spożyciem w nieco odmienny sposób. Z owoców pieprzu czarnego pozyskujemy przyprawę zwaną pieprzem, natomiast sam pieprz czarny to niedojrzałe owoce, które zostały poddane procesowi suszenia i fermentacji. Pieprz biały, który charakteryzuje się zdecydowanie łagodniejszym smakiem niż pierz czarny pozyskiwany jest z dojrzałych owoców, które gotuje się przez krótki czas, następnie namacza w wodzie morskiej i poddaje wysuszeniu. Po wysuszeniu ziarenka pozbawia się wierzchniej warstwy owocni. Jeśli zaś chodzi o pieprz zielony, to stanowi on niedojrzałe jeszcze zielona nasionka, które suszone są na słońcu. Jeśli chodzi o ich dalszą obróbkę, to spotkać można pieprz zielony w zalewach, konserwowany lub liofilizowany. W takim razie co z pieprzem czerwonym? Pieprzem czerwonym nazywane są potocznie zarówno dojrzałe owoce pieprzu czarnego o czerwonym zabarwieniu (nazywane inaczej pieprzem różowym) jak i ziarna schinusowe (owoce peruwiańskiego i brazylijskiego drzewa pieprzowego), które używane są jako zamiennik pieprzu czarnego.
PIPERYNA – LECZNICZY SKŁADNIK PIEPRZU
Pieprz, poza tym, że w zasadzie obok soli stanowi najbardziej popularną i powszechnie stosowaną przyprawę wykazuje także korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Dzieje się tak między innymi za sprawą piperyny – alkaloidu występującego w owocach pieprzu czarnego. Szczególnie ciekawe mogą być doniesienia na tematu oddziaływania piperyny na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi i blokowanie powstawania nowych komórek tłuszczowych. Piperyna wpływa także na pobudzenie wydzielania enzymów trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach, przez co przyspiesza procesy trawienne. Ciekawostką może być także wpływ piperyny na neurotransmisję serotoniny i dopaminy. Inaczej mówiąc – potrawy przyprawione pieprzem wykazują działanie przeciwdepresyjne, ponieważ zarówno serotonina jak i dopamina to substancje, których niedobór obserwuje się u osób chorych na depresję.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.