Producenci

Gałka muszkatołowa cała, cena za 50 g

Wysyłka w: 48h
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: -

Opis

Kraj pochodzenia: Grenada

Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa),bigosów.

 

Gałka muszkatołowa to sproszkowana część pestki muszkatołowca korzennego. Najczęściej stosuje się ją jako przyprawę do potraw, jednak ma również swoje zastosowanie w medycynie. Wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom tej niezwykłej rośliny. Gałka muszkatołowa zawiera duże ilości białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Prócz tego jest również bogata w tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminę C. Gałka muszkatołowa to również bogate źródło cennego żelaza, magnezu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i sodu. Jest niezwykle prozdrowotna, dlatego nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni!

 

Gałka muszkatołowa – właściwości

Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Ma również wysokie działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające organizm. W gałce muszkatołowej można również znaleźć substancję o nazwie eugenol, który może niwelować stany zapalne, chroniąc tym samym błonę śluzową żołądka. Gałka muszkatołowa powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nadwagą, ponieważ obniża apetyt i zapewnia na dłużej uczucie sytości.

 

Informacja o alergenach: W zakładzie pakowane są również sezamgorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten.

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl